pretraga  
OBAVJEŠTENJE ZA MEDIJE Svečano otvaranje Odjeljenja za podršku svjedocima pri Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH
Štampaj

Broj: SuPK-632/15
Brčko, 28.04.2015. godine


OBAVJEŠTENJE ZA MEDIJE
Svečano otvaranje Odjeljenja za podršku svjedocima pri Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH


Odjeljenje za podršku svjedocima pri Osnovnom sudu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine će biti svečano otvoren i zvanično početi sa radom, sutra, 29. 4. 2015. godine.
Odjeljenje je izgrađeno u okviru projekta “Uspostavljanje sistema podrške žrtvama i svjedocima u Brčko distriktu BiH i Hercegovačko-neretvanskom kantonu” kojeg sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a podržava Ambasada Švicarske u BiH. Cilj projekta je da se žrtvama i svjedocima u krivičnim postupcima pruži podrška pri svjedočenju tokom istrage i sudskog postupka.
Provođenjem ovog projekta, u okviru kojeg je od 2010. godine uspostavljeno deset integrisanih odjeljenja u kantonalnim ili okružnim sudovima i tužilaštvima, očekuje se porast efikasnosti pravosuđa i bolji pristup svjedoka i žrtava sistemu krivične pravde unapređenjem njihovog tretmana.
Ceremoniji otvaranja će prisustvovati Jadranko Grčević, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, Heinrich Maurer, ambasador Švicarske u BiH i Yuri Afanasiev, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH, kao i druge uvažene zvanice.
Pozivaju se predstavnici medija da prisustvuju ceremoniji svečanog otvaranja, sutra, 29. 4., sa početkom u 12,00 časova, u prostorijama Osnovnog suda u Brčkom. 
 

Pomoćnik sekretara-portparol
  Pravosudne komisije BD BiH
    Jelena Lakić