pretraga  
Mreža podrške žrtvama i svjedocima proširena je na Brčko distrikt BiH
Štampaj

BRČKO, 29. 4. 2015. godine

   Odjeljenje za podršku svjedocima danas je zvanično otvoreno na ceremoniji održanoj u Osnovnom sudu u Brčko distriktu BiH. Ovo je dvanaesto odjeljenje koje je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pomogao uspostaviti pri kantonalnim ili okružnim sudovima i tužilaštvima u Bosni i Hercegovini.

   Uz podršku Ambasade Švicarske u BiH, UNDP provodi projekat uspostavljanja sistema podrške žrtvama i svjedocima u Brčko distriktu BiH i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Uspostavljajući integrisanu i održivu mrežu takvih odjeljenja, projekat ima u cilju da unaprijedi efikasnost i ojača kapacitet pravosudnih institucija, adresirajući pitanje tretmana žrtava i svjedoka u krivičnim postupcima.
   Jadranko Grčević, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH je ovom prilikom izjavio da je otvaranje Odjeljenja za podršku svjedocima u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH veoma važan trenutak za Brčansko pravosuđe, te se zahvalio Švicarskoj Vladi kao donatoru sredstava i Vladi Brčko distrikta BiH za podršku prilikom realizacije ovog projekta.
   “Jedan od glavnih izazova za pravosuđe u BiH je zaista neravnoteža između velikog broja slučajeva ratnih zločina i nedovoljnih resursa da se oni u dogledno vrijeme procesuiraju. Moramo biti svjesni da je zakašnjela pravda nezadovoljena pravda. Odjeljenja za podršku svjedocima su važna karika u dugačkom lancu na putu unaprijeđenja kvaliteta i učinkovitosti pravosuđa u BiH”, rekao je NJ.E. Heinrich Maurer, ambasador Švicarske u BiH. 
   “Samo prošle godine, više od 1000 žrtava i svjedoka u 261 krivičnom predmetu je dobilo podršku od ovakve vrste odjeljenja kroz preko 2500 intervencija, uključujući slučajeve nasilja u porodici i slučajeve sa elementima seksualnog nasilja”, izjavio je Yuri Afanasiev, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH. “Naš pristup je specifičan po tome što se fokusira na fazu istrage uključujući tužilaštva, i što omogućava podršku u svim krivičnim predmetima, a ne samo u slučajevima ratnih zločina.”
   Ujednačen tretman svih građana u pravosudnom sistemu zahtijeva jednak stepen zaštite i podrške, gdje god da su pozvani da svjedoče. Ovaj projekat stoga nastavlja proces uspostavljanja jedinstvenog mehanizma za podršku svjedocima u BiH koji je započeo u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH 2010. godine.