pretraga  
Pravosudna komisija organizovala drugi ciklus obuke u oblasti nasljednog prava
Štampaj

Broj: SuPK-488/18

Brčko, 26.03.2018. godine 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Pravosudna komisija organizovala drugi ciklus obuke

 u oblasti nasljednog prava

 Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH u saradnji sa Notarskom komorom Federacije BiH organizovala je drugi ciklus obuke pod nazivom „Nova zakonska rješenja u Zakonu o nasljeđivanju Brčko distrikta BiH“ koji je održan 22.-23. marta 2018. godine u sali za edukaciju Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH. Na obuci su učestvovali sudije, notari, stručni saradnici u sudovima Brčko distrikta BiH, saradnici u notarskim kancelarijama, te diplomirani pravnici iz zemljišno-knjižne kancelarije Osnovnog suda Brčko distrikta BiH. Obuka je podijeljena u tri ciklusa po tematskim cjelinama, a prvi ciklus obuke je održan 15-16. marta 2018. godine u sali za edukaciju Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH.

 

Kao i na prvom ciklusu obuke, edukaciju je održao g. Sefedin Suljević, notar sa službenim sjedištem u Sarajevu i predsjednik Komisije za edukaciju notara pri Notarskoj komori Federacije BiH.

 

Drugi ciklus obuke je bio usmjeren na praktičnu primjenu novih zakonskih rješenja u oblasti nasljednog prava, a koja se odnose na notarsku obradu ugovora o nasljeđivanju, notarskog testamenta i drugih nasljednopravnih poslova, te praktičnu obuku u vezi vođenja ostavinskog postupka, od donošenja rješenja o povjeravanju ostavinskog postupka notaru, zakazivanje ročišta, sačinjavanje zapisnika na ročištu, rješenja o nasljeđivanju i druga rješenja, dostavu, obračun tarife, do primanja i vraćanja spisa itd.

 

Treći ciklus obuke planiran je da se održi u mjesecu junu, odnosno nakon početka primjene Zakona i na njemu bi se govorilo o aktuelnim problemima u vođenju ostavinskog postupka i primjeni Zakona o nasljeđivanju, gdje bi učesnici iznijeli svoje utiske, zapažanja i eventualne probleme koje su uočili u primjeni Zakona.

 

 

 

 

Pomoćnik sekretara-portparol
Pravosudne komisije BD BiH
                                          
Jelena Lakić