pretraga  
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - Produžen pritvor osumnjičenima za otmicu i ubistvo Z. E.
Štampaj

Broj: SuPK-04-2230/19

Brčko, 30.12.2019. godine

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

 

PRODUŽEN PRITVOR OSUMNJIČENIMA ZA OTMICU I UBISTVO Z. E.

 

 

 

            Osnovni sud Brčko distrikta BiH produžo je po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH pritvor na još dva mjeseca H. N., D. S., H. S. i Š. S., svi sa područja Brčko distrikta BiH, koji su osumnjičeni da su oteli i lišili života Z. E. iz Čelića i time izvršili krivična djela - Otmica iz člana 177. stav (2) i Ubistvo iz člana 163. stav (2) tačka 1. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

            Ovakvu odluku sud je donio nakon što je utvrdio da i dalje postoje razlozi za određivanje pritvora propisani odredbom člana člana 132. stav (1) tačke b) i d) Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH, odnosno zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak i zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače. Osumnjičenima je pritvor određen i zbog toga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela i puštanje na slobodu bi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, dok je osumnjičenom Š. S. pritvor produžen i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva iz člana 132. stav (1) tačka a).

 

*Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.*

 

                                                                                                                              PORTPAROL        

PRAVOSUDNE KOMISIJE

                                                                                                                              Dejan Đurović